Inhoudsopgave
Vraag je je wel eens een af of maiswafels gezond zijn? Of kun je misschien beter kiezen voor een rijstwafel als tussendoortje of alle snacks beter zoveel mogelijk laten staan en voor een gezond alternatief kiezen? Lees de volgende tekst eens door om te weten te komen of maiswafels wel of niet gezond zijn en wat de voedingswaarde van dit product is.
Verschillen en overeenkomsten tussen rijstwafels en maiswafels
Ken je wel rijstwafels maar geen maiswafels? Kijk dan eens in de supermarkt of je deze vinden kunt. De kans erop is groot want er zijn tal van soorten en merken te koop. Maiswafels lijken op rijstwafels en hebben vaak dezelfde ronde vorm. Het verschil zit voornamelijk in de smaak want verder hebben ze nogal wat overeenkomsten, zeker als je naar de voedingswaarde van beide producten kijkt. Vergelijk je de vetten, koolhydraten, eiwitten en vezels, dan zitten er in zowel rijstwafels als maiswafels nagenoeg evenveel en komt het aantal calorieën per wafel ook overeen. Hetgeen ons meteen op het volgende punt brengt: dit zijn er zo weinig dat een maiswafel op dat punt zeker niet ongezond is en prima genuttigd kan worden als je wilt afvallen of als verantwoord tussendoortje in je voedingspatroon. Houd er wel rekening mee dat je dan niets op de maiswafel doet, dus deze niet belegt. Of kies voor gezond beleg, zoals hummus of 100% pindakaas. Dit is natuurlijk wel lekker maar dat levert wel meer calorieën op. Maar wanneer je kiest voor gezond beleg, dan krijg je ook nog extra gezonde stoffen binnen. Dus vraag jezelf af of je even zin hebt in een klein tussendoortje of dat je echt behoefte hebt aan een wat steviger tussendoortje voordat je je maiswafel rijkelijk belegt.
Voedingswaarde maiswafels
Als je op de verpakking van maiswafels kijkt, vind je daarop de voedingswaarde van het product. Dit staat veelal vermeld per 100 gram maar ook per wafel zodat jij eenvoudiger kunt zien hoeveel calorieën en voedingsstoffen je binnenkrijgt als je een wafel zonder beleg eet. Dit betekent het volgende:
Energiewaarde/aantal calorieën per maiswafel | 27 kcal |
Koolhydraten | 5,9 gram |
Eiwitten | 0,5 gram |
Vezels | 0,1 gram |
Vetten | 0,1 gram |
De voedingswaarde maiswafels laat weinig aan de verbeelding over: er zitten weinig vetten, eiwitten en vezels in een maiswafel maar vooral veel koolhydraten. Daar is op zichzelf niks mis mee, zeker als je ziet dat er geen suiker aan is toegevoegd. De koolhydraten uit een maiswafel behoren tot de snellere koolhydraten, waardoor de energie snel door je lichaam wordt opgenomen en je ook weer vrij snel een gevoel van trek zal ervaren.
De getallen in de tabel zijn gemiddelden en kunnen natuurlijk wat afwijken per soort maiswafel maar het geeft je wel een idee wat erin zit en wat goed of juist slechter voor je is.
Zijn maiswafels ongezond?
Houd er bij de aankoop van maiswafels wel rekening mee dat er zout aan is toegevoegd. Dit wordt gedaan voor de smaak en om het product langer houdbaar te maken. Te veel zout is niet goed voor je lichaam dus eet, ondanks het feit dat er niet zoveel calorieën in een maiswafel naturel zitten, niet teveel van dit soort snacks of tussendoortjes. Het mag dan een caloriearme snack zijn maar dat deze dan per definitie gezond is, willen we ook niet direct zeggen. Voor alles wat je eet of drinkt, dus ook maiswafels, geldt dat een teveel eraan niet goed is. Er zijn ook maiswafels te koop met een smaakje of waarin zaken zoals fruit of room zijn toegevoegd. Deze zijn natuurlijk lekkerder en voller van smaak dan een naturel exemplaar maar ook ongezonder, zeker als je naar de toevoeging van suikers en vetten kijkt. In maiswafels met wat extra zitten ook gewoon veel meer calorieën. Mijn advies is om alleen naturel maiswafels te eten en de sterk bewerkte varianten links te laten liggen.
Veel vezels zijn belangrijk voor je lichaam
Als je voor een gezonde variant van de maiswafel gaat kies je het beste een naturel wafel. Hierin zitten weinig tot geen suikers en ook amper vetten. Kies bij voorkeur voor een maiswafel waarin wel vezels zitten. Zeker als je een dieet volgt om af te vallen zijn vezels gezond voor je. Deze zorgen er namelijk voor dat je spijsvertering goed loopt, je een verzadigd gevoel ervaart en dat je darmflora rustig blijft. Vezels zijn voedzaam maar door ze te nuttigen is je stoelgang ook op orde en voert je lichaam goed vetten en afvalstoffen af, hetgeen goed is als je wilt afvallen. Kies je bijvoorbeeld voor maiswafels met quinoa, dan worden deze door de toevoeging van dat superfood ook net wat beter voor je lichaam. Kijk wel altijd goed naar de overige ingrediënten, want producenten stoppen er van alles in wat je liever niet binnenkrijgt.
Vetten
Als je kijkt naar hoeveel vet erin een maiswafel zit, dan valt dit nogal mee. Maar wat meer achtergrondinformatie over vetten kan geen kwaad. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de samenstelling ervan. Je kunt een onderscheid maken tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Van de eerste soort heb je er dagelijks niet zo veel nodig en dien je de inname enigszins te beperken. Onverzadigde vetten daarentegen zijn wel gezond voor je lichaam. Kijk daarom altijd goed hoe de vetten in een maiswafel zijn opgebouwd en hoeveel onverzadigde vetten erin zitten. Hoe groter dit aandeel, hoe gezonder de maiswafel is en hoe beter deze voor je lichaam is. Dit geldt niet enkel voor maiswafels maar voor alle producten waar vetten in zitten. Als je te veel verzadigde vetten binnenkrijgt loop je kans dat je aderen dichtslibben en dat je lichaam het vet niet meer goed kan afvoeren. Dit betekent dat je aankomt maar het kan ook gevaarlijk zijn omdat je meer kans loopt op hart- en vaatziekten. Zoals gezegd zijn maiswafels vetarm. Wil je echt aan de slag met een goede balans tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren? Ik help je graag om hier stappen mee te maken.
Zijn maiswafels gezond of toch juist ongezond?
Op de vraag of maiswafels nu wel of niet gezond zijn is niet een heel eenduidig antwoord te geven. Ze passen prima in een gezond voedingspatroon of als je een verantwoorde snack waar niet al te veel calorieën in zitten, wilt nemen. Let echter wel goed op dat je zoveel mogelijk voor maiswafels kiest waar geen smaakjes of andere toevoegingen aan gedaan zijn of die je rijkelijk belegt met ongezonde etenswaren zoals volvette kaas of vleeswaren, of dik besmeert met boter of roomkaas. Dan doe je namelijk het gezonde effect van de maiswafel teniet. Kies liever voor gezond beleg, zoals 100% notenpasta of hummus.