Voedingsadviseur in Utrecht

Blog  | Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | Kiemgroente zijn hartstikke gezond. Zijn kiemgroenten gezonder dan andere groente?
Kiemgroente zijn hartstikke gezond. Zijn kiemgroenten gezonder dan andere groente

Kiemgroente zijn hartstikke gezond. Zijn kiemgroenten gezonder dan andere groente?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Kiemgroente zijn inderdaad hartstikke gezond. Ze bevatten veel gezonde antioxidanten, zoals vitamines en mineralen. Anti-oxidanten spelen een belangrijke rol in je lichaam om vrije radicalen onschadelijk te maken. Maar waarin verschillen kiemgroenten dan van andere groentes?

In dit artikel lees je wat kiemgroenten zijn, welke soorten er zijn en waarom ze zo gezond zijn.

Wat zijn kiemgroenten of kiemen?

Kiemgroenten zijn zeer jonge plantjes. Deze jonge plantjes ontstaan nadat het zaadje ontkiemd. In kiemen zitten veel energie en alle gezonde stoffen die nodig zijn om tot een volwaardige plant uit te groeien. Daardoor bevatten kiemen in verhouding tot andere groente hogere concentratie vitamines en mineralen.

Kiemen ontkiemen niet in aarde, maar hebben een vochtige omgeving nodig. Al na een paar dagen zijn de zaden ontkiemd en klaar voor consumptie. Hoe vers wil je het hebben?

Welke soorten kiemen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten kiemen. Alle soorten zaden, granen en peulvruchten kunnen in principe ontkiemen. Ik beschrijf kort de populairste soorten kiemgroenten.

Alfalfa

Alfalfa is verreweg de populairste en bekendste soort kiemgroente. Zodra de zaden van de Luzerneklaverplant ontkiemen wordt het alfalfa genoemd. Alfalfa heeft een frisse en neutrale smaak. Door deze milde smaak is alfalfa een goede toevoeging op je boterham, in salades of als garnering van je soep. Alfalfa eet je rauw en hoeft niet verhit te worden.

Taugé

Taugé zijn de ontkiemde zaden van mungbonen. Peulvruchten zoals mungbonen zijn rijk aan vezels en eiwitten. Per 100 gram bevat Taugé 7 gram eiwitten en 4 gram voedingsvezels. Taugé is knapperig en fris. Daardoor wordt het veel gebruikt in Oosterse gerechten.  Ik raad aan om Taugé voor gebruik kort te verhitten (en daarna eventueel in koud water afspoelen), zodat de natuurlijke gifstof lectine onschadelijk wordt gemaakt.

Tauge - Ontkiemde mungbonen, rijk aan vezels en eiwitten

Tuinkers

De net ontkiemde tuinkers behoort ook tot de kiemgroenten. Zodra tuinkers een aantal centimeter is, wordt deze geoogst. Tuinkers heeft een licht pittige smaak. Daardoor is het een mooie toevoeging in je salade of op je boterham. Tuinkers eet je rauw en hoeft niet verhit te worden.

Sango

Sango is de net ontkieme paarse Retlich. Deze kiemgroente is zeer kleurrijk en heeft een paarse kleur. Typerend voor sango is de pittige smaak en de knapperige structuur. Door zijn mooie kleur en scherpe smaak is Sango een goede toevoeging aan allerlei gerechten. Zoals soepen, salades of bij de boterham. Sango eet je rauw en hoeft niet verhit te worden.

Broccoli sprouts of broccolikiemen

Broccolikiemen zijn de net ontkiemde broccolizaadjes. Deze kiemgroente is fris van smaak en is licht knapperig. Broccoli sprouts zijn, net als andere kiemgroenten, ontzettend gezond. Toch verdient deze soort extra aandacht. Broccolikiemen bevatten namelijk de stof sulforafaan. Deze stof staat bekend om zijn beschermende werking. Deze kiemen eet je rauw en hoeven niet verhit te worden.

Waarom zijn kiemgroenten zo gezond?

Dat groente gezond is, dat weet gelukkig iedereen. Zo is groente rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Groente zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Maar wat maakt kiemgroenten bijzonder? Ik som de belangrijkste voordelen van kiemgroente voor je op.

  • Barstensvol leven en energie. Er is geen andere soort groente die je ‘levend’ opeet.
  • Bomvol anti-oxidanten. Anti-oxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn stoffen die het verouderingsproces versnellen en cellen beschadigen. Door regelmatig kiemgroente te eten voorzie je jouw lichaam van broodnodige anti-oxidanten.
  • Rijk aan vitamines en mineralen. Kiemgroenten zijn een mooie bron van allerlei vitamines en mineralen. Zo bevatten kiemgroente onder andere vitamine C, magnesium, fosfor en kalium.
  • Bron van eiwitten. De kiemen van met name peulvruchten, zoals taugé, zijn rijk aan goed opneembare eiwitten.
  • Vol voedingsvezels. Kiemen zitten vol gezonde voedingsvezels. Vezels spelen een rol bij een gezonde spijsvertering, zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten.
  • Goed verteerbaar. Je lichaam neemt de voedingsstoffen van net ontkiemde kiemgroente zeer goed op.
  • Voedingswaarde neemt toe door het ontkiemen. Doordat de kiemen volop in ontwikkeling zijn stijgt de voedingswaarde. Ontkiemde groente bevat meer voedingstoffen dan de geplante zaadjes.
  • Vol met gezonde enzymen. Enzymen spelen een onder andere een belangrijke rol bij de spijsvertering.
  • Makkelijk en veelzijdig in gebruik.

Dat zijn flink wat voordelen toch?

Vermijd kiemgroenten als je zwanger bent

Ben je zwanger? Dan raad ik je af om rauwe kiemgroente te eten. Het kan namelijk gebeuren dat er schadelijke bacteriën (zoals salmonella of E.coli) op rauwe kiemgroenten zitten. Door kiemgroenten goed te wassen en te verhitten (of onder te dompelen in gekookt water) dood je eventuele aanwezige schadelijke bacteriën.

Eet regelmatig kiemgroenten!

Kiemgroenten zijn gezond, goed verkrijgbaar, makkelijk in gebruik en hartstikke lekker. Dat lijken me redenen genoeg om wat vaker kiemgroenten op het menu te zetten. Hoe doe je dat?

  • Zorg dat je altijd kiemgroente in huis hebt, dus zet ze regelmatig op je boodschappenlijstje
  • Eet je brood bij de lunch? Voeg een handje kiemgroenten toe aan je boterham. Een simpel broodje humus wordt zo net wat specialer.
  • Heb je soep gemaakt? Kiemgroenten zijn een ideale toevoeging, omdat ze lekker fris en knapperig zijn. Voor een mooi resultaat in je soepkom raad ik je aan om kiemen te kiezen met contrasterende kleuren ten opzichte van je soep.
  • Een salade gemaakt? Voeg lekker wat kiemen toe. Zo maak je jouw salade nog gezonder!

Het toevoegen van kiemgroenten aan jouw menu is een goede eerste stap naar een gezonder voedingspatroon. Wil je jouw voedingspatroon verder verbeteren en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Wellicht kan ik je helpen.

Bronvermelding

Recente artikelen

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van vitamines en ze bevatten veel andere gezonde voedingsstoffen. In Nederland eten de meeste mensen drie à vier keer per week aardappelen. Sommige mensen eten ze zelfs dagelijks. Gekookt, gebakken,...

Is havermout goed voor je?

Is havermout goed voor je?

Havermout is één van de gezondste graansoorten. Het is een volkoren graanproduct. Dus zitten er heel veel vezels in havermout en daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat haver over het algemeen geen of weinig gluten. Ook bevat...

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Als je gezond wilt eten, dan is een barbecue vaak niet de maaltijd die in je weekmenu past. Toch is het best makkelijk om een gezonde vegetarische (of zelfs veganistische) barbecue te organiseren. Maak bijvoorbeeld lekkere groentespiesjes, kies voor een...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062