Inhoudsopgave
We krijgen steeds meer gerechten met zeewier of algen. We kennen zeewier natuurlijk van de sushi met nori of van een zeewiersalade. Maar ook als garnering, vleesvervanger, zoutvervanger of als snack kan zeewier gebruikt worden. Het is niet alleen lekker, maar het eten van verschillende soorten zeewier is ook gezond. Het wier zit vol goede voedingsstoffen en mag met recht een superfood genoemd worden. Het bevat veel vitaminen en mineralen. Zo is zeewier rijk aan jodium, een mineraal waar veel mensen een tekort aan hebben. Daarnaast zit zeewier vol calcium, fosfor, magnesium, natrium en kalium. Al deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je lichaam gezond en sterk blijft. Als je een paar keer per week zeewier eet, dan krijg je een grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen binnen. Een bijkomend voordeel van zeewier is natuurlijk dat het veganistisch is.
Zeewier als bron van ijzer
De voedingswaarde van alle soorten zeewier is ontzettend hoog. Naast de genoemde vitaminen en mineralen bevat zeewier ook veel ijzer. We kennen allemaal spinazie als bron van ijzer, maar in sommige soorten zeewier zit zelfs nog meer ijzer. Genoeg ijzer is bij kinderen belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Maar ook volwassenen hebben voldoende ijzer nodig omdat ijzer onmisbaar is bij het transport van zuurstof door het bloed naar alle cellen.
Zeewier is een jodium-rijk voedingsmiddel
Alle soorten zeewier bevat naast ijzer ook jodium. En jodium is erg belangrijk voor de werking van je schildklier. Zonder voldoende jodium kun je je minder goed concentreren. Al je lichaamscellen bevatten jodium en hebben jodium nodig om goed te kunnen functioneren. Een teveel aan jodium kan de werking van je schildklier beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om niet te veel jodium binnen te krijgen. Omdat in zeewier het aandeel jodium nogal kan variëren is het belangrijk om niet te veel zeewier te eten. Mijn advies is om een aantal keer per week een kleine portie te eten. Dan profiteer je van de voordelen en loop je geen risico op eventuele ongewenste overschotten.
Het gehalte jodium dat in zeewier zit kun je zelf ook verminderen. Als je zeewier 10 tot 15 minuten kookt, dan wordt al 99 procent van het jodium in het zeewier door het kookwater opgenomen. Het jodium gooi je dan samen met het kookwater weg. Stoom je het zeewier dan neemt het jodiumgehalte met 20 procent af. Toch zou ik dit niet aanraden, omdat veel mensen een jodiumtekort hebben en jodium ontzettend belangrijk voor je is. Gebruik liever wat minder zeewier en kies voor een effectieve bereidingsmethode (stomen bijvoorbeeld).
Zeewier als vleesvervanger
Zeewier bevat veel eiwitten en een aantal essentiële aminozuren. Omdat er in alle soorten zeewier ook ijzer en vitamine B1 zit, kun je zeewier goed gebruiken als toevoeging aan zelf gemaakte vleesvervangers. Vlees bevat ook vitamine B12 en dat kun je alleen uit dierlijke producten halen. Dus gebruik je zeewier als vleesvervanger, zorg dan ook dat je daarnaast voldoende producten met vitamine B12 eet of een voedingssupplement neemt.
Algenolie als veganistische bron van omega-3 vetzuren
Algen, welke ook een onderdeel zijn van de zeewierenfamilie, zijn een belangrijke bron van gezonde vetzuren. Zeker voor mensen die veganistisch eten. Vaak wordt gedacht dat de zogenoemde visvetzuren, ook wel bekend als omega-3, enkel binnen te krijgen zijn door het eten van vette vis of het slikken van visoliesupplementen. Maar niets is minder waar. Algenolie zit bomvol omega-3 vetzuren. Vissen krijgen namelijk hun gezonde vetten binnen via het eten van algen. In steeds meer onderzoeken wordt aangetoond dat algenolie een perfect alternatief is voor het eten van vis of het suppleren met visolie.
Soorten zeewier
Er zijn verschillende soorten zeewier. De ene is gezonder dan de ander. Maar over het algemeen kun je zeggen dat de voedingswaarde van alle soorten zeewier hoog is. Zeewier zijn algen die aan de bodem van de zee vastzitten. Bij laagwater kun je veel soorten zeewier vinden. Je kunt ze verdelen in drie groepen: groenwier, roodwier en bruinwier. Alle soorten zeewier kun je eten.
Groenwier, roodwier en bruinwier
De bekendste groenwier is zeesla. Dit wier vind je vlak onder het oppervlakte en groeit snel. De smaak is mals en zacht, licht zilt. Je kunt het vergelijken met spinazie of witte kool. Andere groenwieren die veel gegeten worden zijn rotswier, vederwier en borstelwier. Roodwier vind je in de diepere delen van het water. Er zijn wel 6200 verschillende soorten roodwier. De bekendste roodwier is Dulse. Deze soort wier bevat veel ijzer. Andere bekende roodwieren zijn buiswier, knoopwier, koraalwier, hoorntjeswier en tongwier. Maar de meeste wieren vallen onder de bruinwieren. Misschien heb je de Reuzenkelp wel eens gegeten? Deze zoute wier is het grootste wier dat bestaat. Hij kan wel 180 tot 250 meter lang worden. Kombu is een bruinwier dat heel veel ijzer bevat. En Wakame is een wier dat veel zout bevat.
Hoe bereid je zeewier?
Zeewieren kun je zowel vers als gedroogd kopen. De ene soort wier bevat meer zout dan de andere. En ook binnen een soort kan het zoutgehalte erg verschillen. Zoek je een redelijk zoutarme wiersoort dan kun je het beste voor zeesla gaan. Wakame is daarentegen veel zouter. Als je zeewier koopt in de winkel dan is het vaak gezouten. Dat geldt voor de verse zeewieren, maar ook voor de droge zeewieren. Het zout kun je verwijderen door het zeewier goed af te spoelen en droog te deppen. Er zijn verschillende manieren of zeewier te bereiden. Je kunt het meekoken in de soep. Of als je liever een snack van zeewier wilt, dan kun je het knapperig roosteren in de oven. Zeewier is ook erg geschikt om in de salade te gebruiken. En je kunt het goed roerbakken.
Zeewier is gezond
Zeewier is zeker gezond. Het zit vol goede voedingsstoffen en de voedingswaarde van zeewier is hoog. Zeewier bevat weinig calorieën. Als je regelmatig zeewier eet, zul je merken dat je spijsvertering beter is geworden. In zeewier zit namelijk diverse stoffen die je darmen beschermen. Hierdoor gaat je spijsvertering langzamer en worden voedingsstoffen beter opgenomen. Zeewier bevat ook veel vezels. En die vezels helpen om je bloeddruk te verlagen. Hierdoor vermindert de kans op beroerte en hartaanvallen. Het regelmatig eten van zeewier zorgt voor een goede schildklierfunctie. En zeewier reguleert je bloedsuiker.
Waar kun je zeewier kopen?
Zeewier is gewoon te koop bij natuurwinkels en de grotere supermarkten. Dit zijn wel vaak de gedroogde varianten. Verse zeewier is lastig te verkrijgen. Wel zie je steeds meer verse voorverpakte zeewiersalades in de supermarkt. De voedingswaarde van gedroogde zeewier is even hoog als die van verse zeewier. Maar heb je echt verse zeewier nodig voor je gerecht, dan moet je naar de speciaalzaak.
Hopelijk heb ik je overtuigd om regelmatig zeewier te eten. Overweeg je om veganistisch te eten of wil je jouw voedingspatroon grondig onder de loep nemen? Ik denk graag met je mee. Neem gerust contact met me op.