Voedingsadviseur in Utrecht

Blog  | Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | Is thee gezond om te drinken?
Is thee gezond om te drinken

Is thee gezond om te drinken?

⏱ Leestijd: 5 minuten

In ieder dieet mag je zoveel thee drinken als je maar wilt. Want thee is gewoon water met een smaakje. Uiteraard kies je voor thee zonder suiker! Als je je kopje Earl Grey zonder suiker drinkt, zitten er ook geen calorieën in. Bepaalde theesoorten bevatten bijzondere eigenschappen die een goede uitwerking hebben op je gezondheid. Door regelmatig te variëren met thee profiteer je optimaal van deze voordelen. Toch is de ene thee gezonder om te drinken dan de andere. Welke thee het gezondst is lees je hier.

Welke thee is het gezondst om te drinken?

Er zijn ontzettend veel theesoorten waaruit je kunt kiezen. Alle theesoorten zijn gezond. Maar welke thee is het gezondst? Eigenlijk zijn er maar twee echte theesoorten. De zwarte en de groene thee. Deze gezonde theesoorten komen daadwerkelijk van de theeplant. Alle andere soorten zijn geen echte thee, want deze komen niet van de theeplant. Rooibosthee, zoethoutthee of sterrenmix zijn een aftreksel van planten of vruchten, of de thee is een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen. Deze soorten thee noemen we daarom kruidenthee. Wil je de thee drinken die het gezondst voor je is? Mijn advies is om vooral goed te variëren tussen alle theesoorten. Probeer om in ieder geval dagelijks groene of zwarte thee te drinken. Drink dagelijks drie koppen van deze gezonde theesoorten, dan zul je merken dat je bloeddruk verlaagd wordt en de kans op een beroerte verkleind.

Gezonde theesoorten

De zwarte en groene thee komen allebei van dezelfde theeplant. Deze plant heet de Camellia sinensis. In eerste instantie is de zwarte thee ook groen van kleur. Maar omdat de bladen na het plukken en drogen geoxideerd wordt, krijgt het zijn zwarte kleur. Beide soorten zijn in verschillende varianten te krijgen. In zowel de zwarte als in de groene thee zit cafeïne (ook wel theïne genoemd), een natuurlijke stof die het centrale zenuwstelsel en de hartspieren stimuleert. Cafeïne in thee werkt anders dan in koffie. In koffie kan je het vergelijken met de werking van snelle suikers die je bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. Maar in thee werkt cafeïne als een langzame suiker. Je kunt je juist beter en langer concentreren.

Flavonoïden in gezonde theesoorten

Drink je dagelijks drie koppen groene of zwarte thee per dag? Dan verminder je de kans op een beroerte met twintig procent. Deze gezonde theesoorten bevatten flavonoïden. Dit zijn antioxidanten. Uit onderzoek blijkt dat deze antioxidanten beschermend werken tegen een herseninfarct of hersenbloeding. Flavonoïden komen zowel in zwarte als groene thee voor. Daarom zijn deze soorten thee erg gezond om te drinken.

Thee zonder cafeïne

Je vraagt je misschien af of er ook thee bestaat waar geen cafeïne in zit. Dat antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: alleen in de zwarte en groene thee zit cafeïne, in alle andere soorten thee  zit geen cafeïne. Alleen in de soorten thee die van de theeplant komen zit de stof cafeïne. Alle andere soorten, zoals rooibos, sterrenmix, vruchtenthee en zoethoutthee, zit geen cafeïne. Deze thee wordt gemaakt van kruiden, bloemen, specerijen en fruit. Kruiden zijn hartstikke gezond. Door regelmatig kruidenthee te drinken vergroot je jouw inname van die gezonde kruiden.

Hoeveelheid cafeïne in thee

Zowel in de zwarte als in de groene thee zit cafeïne. Dat komt omdat deze theesoorten gemaakt zijn van de theeplant. Wel zit er verschil in de hoeveelheid cafeïne die in deze thee zit. De hoeveelheid cafeïne in jouw kopje thee hangt af van de soort thee, maar ook van hoe fijn of hoe grof de theebladen zijn. Daarnaast kun je zelf ook variëren met de hoeveelheid cafeïne. Als je het water na het koken eerst iets laat afkoelen, komt er bij het trekken van de thee minder cafeïne vrij. En je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe sterk je de thee wilt maken. Gebruik je losse thee of losse theeblaadjes in plaats van een theezakje, dan kun je zelf de sterkte aanpassen door meer of minder theeblaadjes aan het water toe te voegen. Op deze manier heb je ook zelf invloed op de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt. Drink je hele grote mokken thee, dan zit er vanzelfsprekend ook meer cafeïne in je kop thee dan wanneer je uit een klein theekopje drinkt.

Is thee met cafeïne gezond?

Is thee gemaakt van de theeplant nu gezonder dan thee gemaakt van kruiden en specerijen? Het antwoord daarop is niet per se. Kruidenthee heeft namelijk ook diverse gezondheidsvoordelen. Toch is het zeker aan te raden om regelmatig zwarte en groene thee te drinken. Zwarte en groene thee bevat cafeïne en is rijk aan flavonoïden. En cafeïne is goed voor je gezondheid. Het drinken van drie koppen groene thee of vijf koppen zwarte thee per dag verlaagt je bloeddruk. Uit onderzoek blijkt ook dat het risico op diabetes type 2 verlaagt als je dagelijks zwarte of groene thee drinkt. Daarom is het zeker een goed idee om regelmatig groene en zwarte thee te drinken.

Kruidenthee

Ook is kruidenthee gezond, net als vruchtenthee, en alle andere soorten thee. Maar de gezondste thee is toch wel de zwarte of groene thee, omdat die gemaakt zijn van de theeplant. Kruidenthee is hartstikke gezond, maar het advies is wel om niet te veel van één soort kruidenthee te drinken. Sommige kruiden wil je namelijk liever niet in te grote hoeveelheden binnenkrijgen. Zoethoutthee is daar een goed voorbeeld van. Voor zwangere vrouwen wordt het afgeraden om veel zoethout binnen te krijgen, omdat zoethout je bloeddruk kan verhogen. Daarnaast bevatten sommige kruiden ook gifstoffen. In kleine hoeveelheden kunnen deze geen kwaad. Dus zorg dat je goed varieert en niet de hele dag dezelfde kruidenthee drinkt. Probeer eens kamille, gember of brandnetelthee. Zo heeft kamillethee een rustgevende werking, werkt gemberthee verwarmend en ontstekingsremmend en brandnetelthee heeft een reinigende werking. Vruchtenthee en kruidenthee hebben daarnaast ook niet het voordeel van de stimulerende werking op je concentratie zoals zwarte en groene thee dat wel hebben. Dat komt omdat deze soorten thee geen cafeïne bevat. Toch wil je ook weer niet teveel cafeïne binnekrijgen en daarom is kruidenthee een uitstekende dorstlesser.

Kun je ook teveel thee drinken?

Als volwassene is het verstandig om niet meer dan tien koppen zwarte thee per dag te drinken. Drink je liever groene? Beperk dat tot maximaal 20 koppen per dag. Drink je namelijk meer groene of zwarte thee per dag, dan kun je ook teveel cafeïne binnenkrijgen. Je kunt dan last krijgen van de negatieve bijwerkingen van cafeïne. Hierbij moet je denken aan rusteloosheid, angstgevoelens of duizeligheid. Houdt het dus bij een paar koppen per dag. Dan zul je de positieve effecten ervan ondervinden. Naast zwarte en groene thee is het aan te raden om regelmatig kruidenthee te drinken. Het drinken van thee helpt je ook goed om je gewenste hoeveelheid vocht per dag binnen te krijgen. Maak er een gewoonte van om bij iedere maaltijd een kop gezonde thee te drinken. En varieer met smaakjes en theesoorten. Je kunt natuurlijk ook je eigen thee mix maken van verschillende kruiden en specerijen.

Is thee gezond voor kinderen?

Hoewel er maar weinig kinderen zijn die koffie drinken, is thee juist een drankje dat zelfs kleine kinderen drinken. In zwarte en groene thee zit cafeïne. Het advies is daarom om kinderen onder de 13 jaar maximaal 2 koppen lichte thee per dag te geven. In vruchtenthee of kruidenthee zit geen cafeïne. Dus wil je liever dat je kind geen cafeïne binnenkrijgt, zet dan een lekkere pot kruidenthee.

 

 

Recente artikelen

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van vitamines en ze bevatten veel andere gezonde voedingsstoffen. In Nederland eten de meeste mensen drie à vier keer per week aardappelen. Sommige mensen eten ze zelfs dagelijks. Gekookt, gebakken,...

Is havermout goed voor je?

Is havermout goed voor je?

Havermout is één van de gezondste graansoorten. Het is een volkoren graanproduct. Dus zitten er heel veel vezels in havermout en daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat haver over het algemeen geen of weinig gluten. Ook bevat...

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Als je gezond wilt eten, dan is een barbecue vaak niet de maaltijd die in je weekmenu past. Toch is het best makkelijk om een gezonde vegetarische (of zelfs veganistische) barbecue te organiseren. Maak bijvoorbeeld lekkere groentespiesjes, kies voor een...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062