Inhoudsopgave
Duurzaam eten, wat is dat eigenlijk? Het houdt in dat je zo min mogelijk eten en drinken verspilt. Koop alleen wat je echt nodig hebt. Grootverpakkingen zijn vaak goedkoop, maar je loopt het risico om ook vaak de helft weggooien. Van tevoren plannen wat je wilt eten en hoeveel je nodig hebt, dat is duurzaam eten. Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en je verdiepen in milieuvriendelijke voeding. Zo is het eten van vlees erg belastend voor het milieu. Wil je milieubewust eten, dan kijk je ook naar hoe je het milieu minder kunt belasten door milieuvriendelijke voeding te kopen.
Milieuvriendelijke voeding
Milieubewust eten betekent dat je milieuvriendelijke voeding koopt. Het grootste verschil kun je maken door veel minder of helemaal geen vlees meer te eten. Het eten van vlees is erg belastend voor het milieu. Als iedereen het vlees vervangt door goede vleesvervangers, zoals peulvruchten, eieren en noten, dan zou dat een enorme positieve impact op het klimaat hebben.
Wat is duurzaam eten?
Als je duurzaam gaat eten, dan houd je rekening met het milieu en je gezondheid. Eigenlijk komt het erop neer dat je minder vlees eet en meer plantaardig. Ook verspil je zo min mogelijk voedsel, door niet meer te kopen dan je nodig hebt. En wil je echt duurzaam eten, dan eet je ook niet meer dan je nodig hebt. In de praktijk betekent dit dat je meer duurzame voeding eet.
Minder vlees, meer plantaardig eten
Als we het hebben over milieuvriendelijke voeding dat eet je minder vlees. Vlees eten is zoals bekend erg belastend voor het milieu. Er is land, water en voedsel voor de dieren nodig, de dieren moeten vervoerd worden en we zitten met een mestoverschot. En bij het houden van vlees komen veel gassen vrij en dat draagt bij aan het broeikaseffect en klimaatverandering. En vooral rood en bewerkt vlees is belastend voor het milieu en heeft daarnaast ook nadelen voor je gezondheid. Streef je naar milieubewuste voeding vervang dan regelmatig je stukje vlees door peulvruchten, noten en ei. Ook kun je af en toe vis eten. Let dan wel op dat dit duurzame vis is.
Verspil geen voedsel
Eet duurzaam en milieubewust. Duurzaam eten betekent eigenlijk dat je zo min mogelijk voedsel verspilt. Koop bewust en koop alleen dat wat je nodig hebt. Kook niet te veel, of kook voor twee dagen. Maar doe dit bewust, zodat je zo min mogelijk voedsel weggooit. Je kunt ook je kliekjes bewaren en hiervan in het weekend een lekkere tapasmaaltijd maken. Ook kun je gebruik maken van de kijk, ruik en proef methode. Producten met een verlopen ’tenminste houdbaar tot’-datum kun je vaak nog prima eten. Door te kijken, te ruiken en te proeven weet je snel genoeg of het nog eetbaar is. En zo hoef je minder voedsel weg te gooien.
Eet niet meer dan je nodig hebt
Dit is een lastige. Maar als je je echt bezighoudt met milieuvriendelijke voeding, dan ga je ook duurzaam eten. Dat betekent dat je alleen duurzame voeding koopt en dus alleen datgene eet dat je echt nodig hebt. Eet niet te veel snacks en snoep en eet en drink wat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Bijkomend voordeel is dat het je gezondheid ook ten goede komt!
Duurzaam fruit
Milieuvriendelijke voeding is ook van toepassing op het eten van fruit. Niet al het fruit dat je op de markt of in de supermarkt koopt is duurzaam. Soms reist het fruit de hele wereld over om in jouw mandje van de supermarkt te komen. Wil je duurzaam eten, dan is het ook belangrijk om te kijken naar de herkomst van je fruit en de teeltwijze.
Fruit dat geteeld is in Nederland is duurzamer dan geïmporteerd fruit. Dit gaat zeker op als het fruit in de volle grond geteeld is (in plaats van een verwarmde kas). En de ene fruitsoort heeft een lagere druk op het milieu dan de andere. Appels en peren zijn eigenlijk altijd een duurzame keuze. Van alle fruitsoorten hebben zij de laagste milieudruk. Voor het telen van appels en peren is weinig grond en water nodig. En ook komen er weinig broeikasgassen vrij bij de teelt. Tropisch fruit, zoals banaan, mango en ananas heeft een veel hogere milieubelasting. Dat komt vooral omdat het uit tropische gebieden geïmporteerd wordt. Wil je duurzaam fruit eten, kies dan voor fruit uit eigen land.
Duurzame groente
Naast duurzaam fruit kun je ook duurzaam groente kopen en eten. Ook voor groente geldt dat groente uit Nederland eigenlijk altijd de meest duurzame keuze is. Zeker wanneer je kiest voor seizoensgroenten. Soms staat er een keurmerk op de groente en dat weet je dat je milieubewust eet. Staat er geen keurmerk op dan is het belangrijk om te kijken waar de groente vandaan komt. Als je je verdiept in milieuvriendelijk voedsel dan weet je ook wanneer het de oogsttijd van groente is. Komkommers, sperziebonen, tomaten en paprika’s zijn groenten die zomers in een onverwarmde kas gekweekt kunnen worden. Eet je deze groenten in de winter, dan weet je dat het op dat moment geen duurzame groente is. Omdat het verwarmen van een kas een hoge impact op het milieu heeft.
Zelf duurzaam fruit en groente kweken
Wil je echt duurzaam eten en heb je groene vingers, dan kun je ook je eigen fruit en groente kweken. Begin een moestuin en kweek je eigen milieuvriendelijke voeding. En is de oogst groter uit dan verwacht, dan kun je de groenten vaak ook invriezen of fermenteren. En van het fruit kun je appelmoes of jam maken. Heb je geen groene vingers of echt geen tijd voor een eigen moestuin. Kijk dan eens naar een pluktuin bij jou in de buurt. Dan kun je precies de hoeveelheid plukken die jij nodig hebt en heb je geen verspilling. Kies wel een pluktuin bij je in de buurt. Het is jammer dat je met de auto naar de pluktuin moet en op die manier toch nog het milieu belast.