Inhoudsopgave
Havermout is één van de gezondste graansoorten. Het is een volkoren graanproduct. Dus zitten er heel veel vezels in havermout en daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat haver over het algemeen geen of weinig gluten. Ook bevat havermout veel B-vitamines en mineralen zoals ijzer, magnesium en fosfor. Al deze voedingsstoffen in havermout zijn goed voor je gezondheid.
Je hebt verschillende soorten havermout. Ik beschrijf de drie bekendste varianten havermout. De eerste is de lang kokende havermout die is gemaakt van hele haverkorrels. Dit is een grove havermout. Je hebt ook snelkokende havermout. Deze havermout is gemaakt van gebroken haverkorrels. Deze variant kun je ook prima rauw eten. En je hebt de instant havermout. Deze havermout is ook gemaakt van gebroken korrels, maar hier wordt vaak suiker en zout aan toegevoegd. Logischerwijs heeft het de voorkeur om de instant variant te vermijden.
Havermout een energierijk product
Havermout is een energierijk product. Vroeger werden werkpaarden gevoerd met haver. Een goedkope graansoort, maar wel rijk aan alle belangrijke voedingsstoffen. Haver werd gezien als krachtvoer. En zelfs de boeren aten het dagelijks in de vorm van havermoutpap.
Havermout was een tijd minder populair, maar tegenwoordig is havermout bijna een superfood. Gelukkig is het nog steeds goed betaalbaar. Als je havermout mixt met wat plantaardige melk/water en wat kruiden (zoals kaneel of kardemon), dan heb je havermoutpap. En hoe gek het ook klinkt, in havermoutpap zit eigenlijk alles wat je lichaam nodig heeft om te functioneren. Als je wilt afvallen dan is havermout ook een goed voedingsmiddel dat je zeker moet eten. Havermout verteert langzaam, zodat je langer een vol gevoel houdt. En je hoeft niet druk te maken dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. In havermout zit alles wat je nodig hebt. Ideaal als je een paar kilo’s wilt afvallen.
Voordelen van havermout
Ten eerste is havermout goed voor je cholesterol. De oplosbare vezels in havermout remmen de opname van vet en cholesterol in je lichaam. Daarmee verlaagt het eten van havermout je slechte cholesterol. Eet je veel havermout, dan verklein je het risico op hart- en vaatziekten.
Ten tweede is havermout goed voor je immuunsysteem. De vezels in havermout zorgen ervoor dat je immuunsysteem snel en goed reageert op virussen en bacteriële infecties. Het zet je immuunsysteem aan het werk.
Ten derde beschermt havermout je enigszins tegen kanker. Volle graansoorten, zoals havermout bevatten antioxidanten die je lichaam beschermen. Eet je vaak havermout, dan heb je veel van deze antioxidanten in je lijf. Zij werken ontstekingsremmend en kunnen zo helpen bij het voorkomen van kanker.
Ten vierde verlaagt havermout het risico op diabetes. Als je havermout eet, heeft dat een goed effect op je bloedsuikerspiegel. Dat komt doordat havermout vezels, complexe koolhydraten en magnesium bevat. Een stabiele bloedsuikerspiegel verlaagt het risico op diabetes.
Ten vijfde is havermout goed voor al je spieren en cellen, omdat het een goede bron van eiwitten is. Deze eiwitten zijn nodig om al je spieren en cellen goed te laten functioneren. Havermout past daarom perfect in een gezond en uitgebalanceerd dieet.
Ten zesde is havermout goed voor een verzadigd gevoel. Als je havermout eet ben je snel verzadigd. Dat komt omdat havermout complexe koolhydraten bevat. Je lichaam neemt complexe koolhydraten langzaam op, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt.
Ten zevende is havermout goed voor mensen met een gluten-intolerantie. Havermout is namelijk glutenvrij. Let wel op dat de havermout die je in de supermarkt koopt ook echt glutenvrij is en niet is verwerkt in een fabriek waar ook andere granen verwerkt worden.
Nadeel van havermout
Naast heel veel voordelen kan het eten van havermout ook een nadeel opleveren. Eet je namelijk te veel havermout, dan kan dit leiden tot verstoppingen in je darmen.
Dit komt echter zelden voor. Wanneer je begint met het eten van havermout raad ik aan om extra alert te zijn of je voldoende vocht binnenkrijgt.
Havermout kan dagelijks gebruikt worden en bouw de hoeveelheid rustig op. Op die manier geef je jouw lichaam de tijd om te wennen aan de extra vezels. Dan zul je vooral baat hebben bij alle voordelen die havermout biedt.
De voedingsstoffen in havermout
Havermout zit boordevol met gezonde voedingsstoffen. Havermout bevat veel vezels en een deel van deze vezels bestaan uit bètaglucanen. Dit zijn oplosbare vezels. Als deze oplosbare vezels in je darmen komen, nemen ze heel veel water op. En bij deze opname van het water binden ze ook cholesterol. Dat is dus de reden waarom havermout en cholesterol vaak in één zin genoemd worden. Havermout heeft cholesterolverlagende effecten.
De vezels in havermout zorgen ook voor een langzamere en betere vertering van je voedsel. Dat is weer gunstig voor je bloedsuikerspiegel.
Havermout bevat naast vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten ook olie. De olie in havermout bestaat voor het grootste deel uit onverzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
Eigenlijk is havermout goed voor alles. Eet het met mate en je zult de al snel de positieve effecten van de rijke voedingsstoffen in havermout merken.
Wat kun je met havermout maken?
Als je aan havermout denkt dan denk je misschien al snel aan havermoutpap. Maar met havermout kun je nog veel meer lekkere dingen maken. Steeds meer mensen ontbijten met ‘overnight oats’. Dit is een koude havermoutpap, welke ontzettend voedzaam en gezond is. Zeker het proberen waard.
Maar je kan nog veel meer met havermout. Zo kun je een schep havermout door je yoghurt doen. Vul dit aan met wat ongezouten noten en een beetje vers fruit en je gezonde ontbijt is klaar. Omdat havermout je lang een verzadigd gevoel geeft, is dit een perfect ontbijt om de dag mee te beginnen.
Je kunt ook lekkere pannenkoeken van havermout bakken. Veel gezonder dan pannenkoeken van de traditionele pannenkoekenmix, omdat in havermout heel veel vezels zitten. Of maak een heerlijke appel kruimel met havermout. Havermout is ook geschikt om bijvoorbeeld koekjes van te bakken. Je hebt geen bloem nodig, dus je koekjes zijn supergezond. En een ander voordeel is dat je koekjes glutenvrij zijn, dus iedereen ze mag eten.