Inhoudsopgave
Is cacao gezond vraag je je wellicht af als je een stukje chocolade in je mond steekt of een beker chocomelk staat te maken? Het zal je wellicht verbazen maar cacaopoeder in natuurlijke vorm is helemaal niet ongezond en heeft juist diverse gezondheidsvoordelen. Juist door de toevoeging van suikers om er chocolade van te maken wordt het product niet alleen veel zoeter maar ook meteen een stuk ongezonder, vetter en verslavend maar voor het poeder op zich geldt dit dus helemaal niet. Meer weten? Lees dan zeker de volgende tekst over cacaopoeder eens goed door.
Chocolade versus cacao
Om chocolade te maken wordt aan cacaopoeder nogal het een en ander toegevoegd. Om de lekkere zoete (en ook de wat bittere) smaak van pure chocolade te maken, worden er suikers, vetten, smaakstoffen en bestanddelen toegevoegd om het product langer houdbaar te maken. Wordt er ook nog eens melk toegevoegd dan is het plaatje wel compleet en heb je een niet al te gezond, doch lekker product te pakken. Een stukje chocolade op zijn tijd vindt immers iedereen lekker en daar is ook niks mis mee om het eens te nemen maar je moet er gewoon niet in overdrijven. Wel geldt hoe puurder de chocolade (>70% cacao) is, hoe minder ongezond het wordt. Door de bewerking van de cacao wordt het een lekker product maar het is vele malen minder gezond dan de oorspronkelijke cacao en het poeder.
Ga voor ongezoete cacao
Cacao en cacaopoeder vormen een prima smaakmaker voor tal van gerechten. Doe een lepeltje door je toetje, maak een beker chocolademelk met poeder of verwerk de cacao in koekjes, cake of iets heel anders. Het geeft wel smaak, bevat gezonde voedingsstoffen maar er zitten niet veel calorieën in het poeder waardoor het eindresultaat niet te vet of te zwaar wordt en je zeker niet door de cacao zult aankomen. Koop je een pakje cacaopoeder in de winkel en wil je wel gezond bezig zijn? Kies dan voor ongezoete cacao waaraan geen suiker is toegevoegd. Is dat namelijk wel het geval, dan doe je het gezonde effect van de cacao meteen teniet.
Wat is de voedingswaarde cacao?
Om even duidelijk te maken wat de voedingswaarde van cacao is, hebben we een voorbeeldje voor je gemaakt zodat je kunt zien wat erin zit. Maak je bijvoorbeeld zelf een beker drank met cacaopoeder of doe je dit ergens in, dan gebruik je vaak maar 5 of 10 gram. In een pakje zit natuurlijk veel meer en daarop kun je ook lezen wat erin zit. Kijk goed hoeveel vezels, vetten, koolhydraten en eiwitten er in een heel pakje zitten maar bedenk ook dat je niet een hele pakje poeder ineens nodig hebt. Vaak staat er ook op hoeveel je per portie gebruikt dus dat is handig. We gaan in de volgende tabel uit van een pakje cacao met een inhoud van 200 gram. Houd er rekening mee dat de getallen gemiddelden zijn en dat het iets kan verschillen per merk cacao. Kies in ieder geval altijd voor pure rauwe cacao, dan zit je zeker goed.
Pakje cacaopoeder van 200 gram | Per portie van 10 gram | |
Calorieën | 750 kcal | 37,5 kcal |
Koolhydraten | 22 gram | 1,1 gram |
Eiwitten | 38 gram | 1,9 gram |
Vetten | 44 gram | 2,2 gram |
Vezels | 68 gram | 3,4 gram |
Is cacaopoeder gezond?
Op de vraag: is cacaopoeder gezond, kan een duidelijk antwoord gegeven worden. Cacaopoeder bevat weinig calorieën en belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, mineralen, vitamines en vezels zijn er volop in aanwezig. Koolhydraten zijn voedzaam en vezels zorgen voor een goede spijsvertering dus dat is erg belangrijk voor je lichaam. Vergelijk je de waarden met die van een reep chocolade dan zul je het verschil duidelijk zien want daar zitten natuurlijk veel meer suikers en vetten in. Dat maakt de reep niet minder lekker maar wel een stuk ongezonder. Wil je je cupcakes lekker maken door er chocolade aan toe te voegen? Overweeg dan cacaopoeder te nemen als gezonder alternatief met veel minder calorieën. Cacao is dan zeker veel gezonder.
Waar is cacao goed voor?
Naast de voedingswaarde van cacao die natuurlijk heel anders is dan die van chocolade, heeft het product bestanddelen die een positieve werking op je lichaam hebben. Cacao wordt gezien als superfood (mits je rauwe cacao kiest) en daarmee in dezelfde categorie geschaard als producten zoals lijnzaadolie, quinoa en Goji bessen en nog meer producten. Je zou het niet direct verwachten maar rauwwe cacao in de meest originele vorm is voedzaam en ook nog eens gezond.
- Cacao bevat zogenaamde flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die goed zijn voor je cholesterolgehalte en bescherming bieden tegen hartkwalen. Daarnaast beschermen ze je lichaam tegen diabetes type 2.
- Cacao bevat essentiële mineralen zoals ijzer, magnesium en koper die goed zijn voor je lichaam. Zij zorgen voor een goede stofwisseling en voldoende zuurstof in het bloed.
- Cacao is goed tegen hart- en vaatziekten. Een bekende oorzaak van hartkwalen ligt bij een te hoge bloeddruk. Cacao zorgt ervoor dat deze verlaagd wordt en dat je bloed goed blijft stromen zodat er geen propjes in de bloedbaan ontstaan.
- Cacao bevat veel magnesium waardoor een goede nachtrust bevorderd wordt. Je raakt er meer ontspannen door als je het gebruikt zodat je sneller in slaap valt en ook beter slaapt.
- Een punt dat daarmee direct samenhangt is dat cacao ook stressverlagend werkt. Zo wordt jij relaxter, ontspan je meer en ben je minder snel moe maar slaap je ook beter. Bij minder stress maakt je lichaam bovendien minder cortisol aan hetgeen gunstig is want zo houd je minder vetten vast.
- Cacao is dus een prima middel om in te zetten als je wilt afvallen. Het zorgt er namelijk ook voor dat je minder snel trek krijgt in iets anders al je bijvoorbeeld een beker cacao gedronken hebt.
- Cacao zorgt niet voor een piek in je bloedsuikerspiegel als je het nuttigt. Bij veel, met name gezoete, producten is dit wel het geval maar bij cacao blijft deze spiegel gewoon stabiel.
- Van chocolade wordt gezegd dat je er blij van wordt maar dit is bij cacao ook zo. Nog blijer word je als je ziet dat het veel minder calorieën en meer gezonde stoffen bevat.
- Chocolade kan door de aanwezige vetten je huid op een negatieve manier beïnvloeden. Dit is bij cacao niet het geval want het poeder zorgt er juist voor dat je huid goed in conditie blijft en niet snel veroudert.
- Het is een goed antibacterieel middel en het werkt ontstekingsremmend.
- Cacao kan genezend en verlichtend werken als je veel hoest maar kent ook nog andere medicinale toepassingen zoals bij reuma, slapeloosheid, insectenbeten, tegen gaatjes (het is en blijft natuurlijk zonder suiker) en helpt bij afvallen. Zoals je ziet, cacao heeft veel voordelen, maar besef dat het geen wondermiddel is😊.
Rauwe cacao
Rauwe cacao oftewel cacao in de meest natuurlijke en oorspronkelijke ruwe vorm is gewoon een gezond product met allerlei toepassingen en voordelen. Je kunt het in de winkel of online kopen en het is in allerlei soorten verkrijgbaar. Rauwe cacao fermenteert van nature zonder dat er iets aan toegevoegd hoeft te worden. Cacaobonen zijn bitter van zichzelf maar door de fermentatie waarbij de bonen gaan gisten wordt de bitterheid veel minder en smaken ze ook beter. Er wordt verder niets aan het poeder toegevoegd zodat het zo gezond mogelijk blijft en alle goede eigenschappen blijft behouden. Cacao kent zijn oorsprong in Zuid-Amerika waar de oorspronkelijke bevolking al eeuwen geleden wist van de medicinale werking van het product en de positieve invloed die het kan hebben op je lichaam. Wil je iets op smaak brengen maar er geen extra suikers aan toevoegen? Kies dan zeker eens voor rauwe cacao in plaats van chocolade. Het effect op de smaak van een gerecht is hetzelfde maar het is wel veel gezonder natuurlijk.
Kortom, rauwe cacao is een mooie toevoeging aan jouw voedingspatroon. Het zit vol met gezonde voedingsstoffen en er zijn diverse gezondheidsvoordelen wanneer je regelmatig cacao neemt. Echter is het goed om te beseffen dat de grootste gezondheidswinst te behalen valt door je hele voedingspatroon onder de loep te nemen. Kan je daar hulp bij gebruiken? Neem contact met me op.