Workshop Fermenteren in Utrecht
Wil je leren hoe je zelf groente kan fermenteren?
Workshop Fermenteren
Lijkt het je leuk om in een paar uur te leren hoe je zelf de lekkerste groente fermenteert? Ik geef regelmatig workshops over fermenteren in Utrecht.
Wist je dat gefermenteerde voeding ontzettend gezond is?
In deze praktische workshop focussen we ons op de basis van fermentatie. De eerstvolgende workshop is op vrijdag 13 december van 09.30 tot 12.30
Wil je gaan beginnen met fermenteren en inleggen van je eigen groente, fruit of drinken? Of ben je onlangs begonnen met fermenteren en kan je wel wat hulp gebruiken? Leuk, meld je aan!
De workshop kost 69 euro per persoon. Voor dit bedrag krijg je een leuke leerzame workshop, een hand-out met diverse recepten en een aantal drankjes.
De workshops vinden plaats in Utrecht.
Twijfel je of deze workshop wat voor jou is? Voel je vrij om contact met me op te nemen.
Inhoud van de workshop fermenteren
Ben je benieuwd naar wat je gaat doen? Je leert nieuwe dingen, je maakt een aantal lekkere zelf gemaakte producten(welke je mee naar huis neemt) én je hebt een leuke avond. Na deze workshop ben je in staat om zelfstandig allerlei lekkere groentefermentaties te maken.
Programma:
- Introductie en korte kennismaking
- Je krijgt antwoord op vragen zoals; Wat is fermenteren? Wat kan je er allemaal mee? Wat zijn de voordelen van fermentatie?
- Je leert een aantal basistechnieken
- Je gaat zelf aan de slag met 3 gerechten (zuurkool, kimchi en een ander leuk recept)
- Je maakt plezier:)!
Tijdens de workshop maken we 3 producten. Na de workshop neem je jouw producten mee naar huis.
- Zuurkool
- Kimchi
- Product met producten uit het seizoen
Wil je aan de slag met fermenteren, maar is bovenstaand programma niet helemaal wat je zoekt? Geen probleem. Neem contact met me op en we bekijken samen hoe jouw workshop er uit komt te zien!
Waar en wanneer zijn de workshops?
De workshops fermenteren vinden plaats in Utrecht bij de Volksuniversiteit Utrecht (https://volksuniversiteitutrecht.nl/). De workshops zijn op maandagavond, dinsdagavond, vrijdagochtend en op zaterdagochtend. Workshops in de avond beginnen om 19.00 en duren tot ongeveer 22.00. Overdag starten we om 09.30 en om 13.30
Wanneer zijn er workshops gepland?
- Vrijdag 13 december 2024 (09.30 tot 12.30)
De workshop fermenteren verzorg ik ook bij jou op locatie. Denk bijvoorbeeld eens aan een workshop fermenteren voor een bedrijfsuitje, een verjaardagsfeestje of gewoon omdat je ontzettend van koken houdt. Lijkt dit je wat? Neem contact met me op en dan bespreken we met elkaar hoe we dit vorm kunnen geven!
Kosten en praktische informatie
De workshop kost 69 euro per persoon. Voor dit bedrag krijg je een leuke leerzame workshop, inclusief een hand-out met recepten, gebruik van biologische kruiden en een aantal drankjes
Wat als de workshop niet door kan gaan?
Mocht de workshop onverhoopt niet door kunnen gaan, dan krijg je jouw geld terug.
Groepsgrootte
De maximale groepsgrootte is 10 personen. Daardoor blijft er genoeg ruimte om vragen te stellen en ervaringen met elkaar te delen.
Over Paul
Mijn moeder kijkt er nog regelmatig van op dat ik fanatiek aan het fermenteren ben geslagen. Als kind (net als vele andere kinderen) walgde ik namelijk van zuurkool. Wie had toen gedacht dat ik nu workshops geef om zelf zuurkool te maken?
Als zelfstandig voedingsadviseur en trainer help ik mensen op weg naar een gezonder voedingspatroon. Ik heb diverse opleidingen gevolgd over voeding, coaching en training. In mijn workshops komt veel van dit samen. Tijdens deze workshop hoop ik jou te inspireren op weg naar een gezonder en/of gevarieerder voedingspatroon.
Waarom ben ik zo enthousiast over fermenteren?
- Het is onwijs lekker (al dacht ik hier vroeger anders over;))
- Het is onwijs goed voor je gezondheid
- Het zijn smaakbommen
- Het is leuk om te doen en je kan er al je creativiteit in kwijt
Tijdens mijn workshops deel ik met veel plezier mijn enthousiasme, mijn kennis en ervaring over dit leuke onderwerp.
Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!
Inschrijven?
Wat leuk! Wil je me laten weten op welke datum je mee wilt doen en met hoeveel personen je komt?
Eerstvolgende workshops: vrijdag 13 december 2024
Deze workshop in het kort
Duur: 2,5 tot 3 uur
Kosten: €69 per persoon
Groep: maximaal 10
Wanneer: 13 december 2024
Waar: Utrecht
Andere wensen (bijvoorbeeld met je eigen vriendengroep of een andere datum?)? Informeer naar de mogelijkheden.
Aanmelden voor de workshop?
Wat leuk! Neem gerust contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!
Tel: 06-1303 5062
Veelgestelde vragen over fermenteren
Wat is fermenteren? Van een vers product naar een nieuw en gefermenteerd product
Fermenteren is de oudste en gezondste manier om voeding te conserveren. Gefermenteerde producten ondergaan een verandering door de aanwezigheid van bacteriën, schimmels en enzymen.
Voordat er overvolle supermarkten en koelkasten waren, was fermentatie een veelgebruikte manier om voedsel langer houdbaar te maken.
De melkzuurbacteriën in voeding zorgen dat er melkzuur vrijkomt. Dit melkzuur, in combinatie met het gebrek aan zuurstof en schimmels, creëert een omgeving waar voedsel maandenlang houdbaar in is.
Vandaag de dag is de noodzaak om zelf voedsel langer houdbaar te maken verdwenen. Op elke hoek van de straat kan je eten kopen en het meeste daarvan is gepasteuriseerd en daardoor lang houdbaar. Ons leven is daardoor een stuk makkelijker en prettiger geworden.
Door voedingsmiddelen te pasteuriseren dood je alle aanwezige bacteriën, schimmels en gisten. Voedselproductie wordt hierdoor beter controleerbaar en veiliger, ideaal voor grootschalige producenten. Helaas verlies je hierdoor ook alle goede bacteriën.
Daarom verdient traditioneel gefermenteerde voeding een podium.
Verschillende manieren om te fermenteren
Fermenteren kan je op verschillende manieren doen. Grofweg zijn er 4 manieren om te fermenteren.
- Fermentatie door melkzuurbacteriën
- Fermentatie door schimmel
- Fermentatie door bacteriën in combinatie met gist
- Fermentatie door gist
Fermentatie door melkzuurbacteriën
Van zichzelf bevatten de meeste voedingsmiddelen al de benodigde bacteriën. Een deel van deze bacteriën, de zo genoemde aerobe bacteriën, verdragen zuurstof. Daarnaast zijn er anaerobe bacteriën, welke geen zuurstof verdragen. Melkzuurbacteriën behoren tot de anaerobe soort.
Bij deze manier van fermenteren heb je geen ‘starter’ nodig. Deze goede bacteriën wachten totdat de omstandigheden goed zijn voor hun ontwikkeling.
Melkzuurbacteriën ontwikkelen zich goed in een zoute, vochtige en zuurstofvrije omgeving. Vervolgens gaan deze bacteriën aan de slag om aanwezige suikers om te zetten in melkzuur. Ook vermenigvuldigen zij zich onwijs snel, waardoor er minder ruimte overblijft voor ongewenste bacteriën.
Melkzuurbacteriën zijn er in allerlei soorten en stammen. Lactobacillus brevis, lactobacillus plantarum en leuconostoc mesenteroides zijn veel voorkomende melkzuurbacteriën op rauwe groenten en fruit.
Tijdens een fermentatie verandert de samenstelling en de populatie van bacteriën constant. Tijdens de start van een fermentatie zijn het Lactobacillus mesenteroides die floreren. Deze soort gedijt namelijk goed in een laagzure omgeving.
Wordt de fermentatie zuurder? Dan kan je er vanuit gaan dat er meer bacteriën aanwezig zijn die goed bestand zijn tegen zeer zure omgevingen. Lactobacillus plantarum is daar een voorbeeld van. Kortom; aan het begin van een fermentatie zijn er allerlei verschillende soorten en stammen aanwezig. Staat de weckpot al een tijdje en wordt die al flink zuur? Dan kan je er vanuit gaan dat er steeds minder verschillende soorten bacteriën aanwezig zijn.
Fermentatie door melkzuurbacteriën is de populairste en makkelijkste manier om te fermenteren. Deze bacteriën spelen een grote rol bij het maken van Kimchi, zuurkool, yoghurt en pickles. Tijdens de workshops over fermenteren komt fermentatie door melkzuurbacteriën ruimschoots aan bod.
Fermentatie door schimmel
Blauwe kaas, tempeh en sojasaus zijn populaire producten die ontstaan door fermentatie met schimmels. In Nederland is het zelf aan de slag gaan met schimmelfermentatie niet populair. Deze manier van fermenteren is lastiger en kan gevaarlijk zijn. Het lastige van deze fermentatie is dat er veel verschillende schimmels zijn en dat deze schimmels alles eten wat ze tegenkomen. Het resultaat van fermentatie is daardoor minder goed voorspelbaar. Bovendien is het bij deze manier van fermenteren erg lastig om zelf het goede van het slechte te onderscheiden. Dus, wees hier voorzichtig mee en begin hier pas aan als je echt weet wat je aan het doen bent.
Wil je genieten van de smaak én de gezondheidsvoordelen van deze fermentatie? Kies dan voor kort-houdbare en biologische producten.
Fermentatie door bacteriën in combinatie met gist
Zuurdesembrood, kefir en kombucha ontstaan door fermentatie met bacteriën en gist. Bij fermentatie door bacteriën en gist gebruik je een ‘starter’. Zo’n starter bestaat uit verschillende bacteriën, schimmels en gisten. Ook bevat een starter voeding om al deze organismen in leven te houden. Kenmerkend is dat de aanwezige bacteriën en gisten samenwerken. Op die manier zorgen zij voor succesvolle fermentaties.
Kombucha is een steeds populairdere drank. Dat begrijp ik heel goed. Het is namelijk onwijs lekker en bevat probiotica. Om kombucha te maken heb je een SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast) nodig. Deze zwam bevat alle benodigde goede bacteriën en gisten. De SCOBY zet aanwezige suikers om in gezonde bacteriën. Vervolgens zorgen de aanwezige gisten ervoor dat er koolzuur ontstaat.
Fermentatie door gist
Bier en wijn zijn verreweg de bekendste producten die ontstaan door gistfermentatie. Bij deze manier van fermenteren worden er gisten toegevoegd aan de fermentatie. Gist zorgt ervoor dat de aanwezige suikers omgezet worden in alcohol. De soort en kwaliteit van het gist is van invloed op de smaak en het eindresultaat.
Het kan hartstikke leuk zijn om je eigen bier of wijn te maken. Echter gaat mijn voorkeur uit naar fermentaties die lekker en mega gezond zijn! Dus, wil je bier of wijn leren maken? Dan ben ik niet de juiste persoon.
De verschillen en overeenkomsten tussen inmaken, inleggen en fermenteren
Soms ontstaat er bij mensen verwarring over de termen inmaken, inleggen en fermenteren. Dat begrijp ik. Tijdens mijn workshops in Utrecht sta ik stil bij de verschillen en overeenkomsten tussen deze termen. Ze hebben veel met elkaar te maken, maar toch betekenen ze net wat anders.
Wat is inmaken?
Met inmaken bedoel ik het conserveren van voedingsmiddelen. Inmaken kan je op verschillende manieren doen. Fermenteren en inleggen zijn hier voorbeelden van.
Wat is inleggen?
Met inleggen bedoel ik het conserveren van voedingsmiddelen in suiker of zuur in combinatie met zout. Bij inleggen is het de kunst om een goede balans te vinden tussen de smaken. Wil je een zuur product? Gebruik dan azijn, water en zout. Wil je een zoet-zuur product? Gebruik dan azijn, water, suiker en zout. Azijn of citroensap zijn veelgebruikte producten om groente of fruit mee in te leggen. Door het toevoegen van azijn of citroensap in combinatie met zout wordt het product langer houdbaar. Vaak wordt azijn eerst aan de kook gebracht. Dat zorgt voor extra smaak en het doodt, helaas ook gezonde, bacteriën.
Wat is fermenteren?
Fermenteren is een gezonde manier om voeding te conserveren. Gefermenteerde producten ondergaan veranderingen door de aanwezigheid van bacteriën, schimmels en enzymen. Zo verandert de structuur, de smaak, de geur en de kleur van je gefermenteerde eindproduct.
In de workshop fermenteren ga ik eventueel nog dieper in op deze verschillen.
Hoe maak je gefermenteerd voedsel?
In de basis is fermenteren redelijk eenvoudig. Zuurkool is daar een goed voorbeeld van. Om zuurkool te maken heb je slechts 2 ingrediënten nodig, namelijk kool en zout. Wel is het van belang om te weten waar je mee bezig bent en waar je op moet letten. Om je op weg te helpen vertel ik je de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden voor een geslaagde fermentatie.
Werk schoon en geef slechte bacteriën geen kans
Door schoon te werken zorg je ervoor dat slechte bacteriën en schimmels geen kans maken. Steriliseer de weckpotten voor gebruik. Dit doe je door de schone weckpotten een aantal minuten in kokend water te leggen. Vervolgens haal je deze met een schone tang uit het water en laat je ze afkoelen op een schone theedoek.
Over de noodzaak van het steriliseren van weckpotten voor melkzuurfermentatie zijn de meningen verdeeld. Het nadeel van steriliseren is dat je ook goede bacteriën om het leven brengt. Steriliseren kan sowieso geen kwaad, maar bij het fermenteren van groente is het niet noodzakelijk. Door melkzuur wordt er een omgeving gecreëerd waarin slechte of ziekmakende bacteriën geen kans maken. Mijn advies:
Heb je weinig tot geen ervaring met fermenteren? Steriliseer dan al je keukengerei.
Heb je al wat ervaring opgedaan? Bij fermenteren met melkzuurbacteriën is het goed genoeg om schoon te werken en alles goed af te wassen. Bij andere manieren van fermentatie (zoals kombucha) steriliseer je wel al je keukengerei.
Kies de juiste snijtechniek
De techniek die je kiest heeft invloed op de smaak en de textuur van jouw eindproduct. Hoe fijner je snijdt, hoe sneller de fermentatie gaat. Daarnaast wil je ook een mooi eindproduct. Bedenk dus van te voren hoe het eindproduct er ongeveer uit moet komen te zien.
Welke spullen heb je nodig?
De meeste spullen die je nodig hebt zal je al wel in huis hebben. Je hoeft waarschijnlijk niets nieuws te kopen om te starten met fermenteren. Wel zijn er producten die erg handig zijn. Die kan je mogelijk later aanschaffen.
Basisgereedschap
- Een goed scherp koksmes
- Een grote snijplank
- Een schilmes en eventueel een dunschiller
- Een groenteborstel. Met deze borstel verwijder je gemakkelijk het vuil van stevige groentes
- Een vijzel of een andere stamper. Die gebruik je om ingrediënten stevig aan te drukken in een weckpot, zodat ze onder water komen te staan
- Een goed afsluitbare beugelfles
- Een weckpot van 2 liter. Deze is geschikt voor verschillende fermentaties
Welke ingrediënten moet je in huis hebben?
Om de beste resultaten te behalen met jouw fermentaties raad ik je aan om met hoogwaardige ingrediënten te werken. Hieronder lees je welke ingrediënten je in huis moet hebben.
- Water. Dat zal je vast in huis hebben! Ik gebruik kraanwater en dat werkt goed. Wel is het zo dat er in kraanwater chloor kan zitten. Chloor wordt gebruikt om bacteriën te doden en zo het drinkwater schoner te maken. Helaas is chloor niet selectief en doodt het ook goede bacteriën. In ons drinkwater zit dusdanig weinig chloor dat ik er voor kies om dit gewoon te gebruiken voor mijn fermentaties.
- Gebruik natuurlijk onbewerkt zout zonder toevoegingen. Natuurlijk zout bevat namelijk nog diverse mineralen en bevat geen toegevoegd jodium. Zelf gebruik ik vaak Himalayazout of zeezout.
- Verse ingrediënten. Koop bij voorkeur biologische groente en fruit uit het seizoen. Dan weet je zeker dat er geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen en andere ongewenste stoffen opzitten. Door seizoensgroenten te gebruiken weet je zeker dat ze super vers zijn en bomvol vitamines en mineralen zitten. Daarnaast is het milieuvriendelijker én goedkoper.
- Gedroogde kruiden en specerijen. Kies ook hier weer voor biologisch. Dan bevat jouw fermentatie in ieder geval geen ongewenste bestrijdingsmiddelen. Kies waar mogelijk voor hele zaden, noten, peulvruchten en vruchten. Het grote nadeel van gemalen kruiden en specerijen is dat ze tegen de randen van je weckpot aan gaan plakken en daardoor wordt je eindresultaat minder mooi (of zelfs smerig).
- Een starter. Zoals een SCOBY of kefirkorrels. Sommige kan je zelf maken en andere koop je in natuurwinkels. Marktplaats is ook een verrassend goede bron voor starters. Nadeel daarvan is dat je niet weet wat voor producten en werkwijzen de vorige eigenaar heeft gebruikt.
Wat zijn goede omstandigheden voor succesvolle fermentaties?
Nu jouw werk er op zit wil je natuurlijk een ideale omgeving creëren voor het product dat je laat fermenteren. Er zijn een aantal zaken belangrijk.
- Zet het product op een donkere plaats én zeker niet in direct zonlicht. Zonlicht verstoort het fermentatieproces. Je hebt vast een donker hoekje in je keuken waar een weckpot kan staan. Een keukenkastje is ook een prima plek voor jouw gevulde weckpot.
- De juiste temperatuur. Het moet niet te koud én niet te warm zijn. Bacteriën worden minder actief (of zelfs inactief) als het te koud is. Is het echter te warm? Dan loop je het risico dat alle bacteriën gedood worden. In beide gevallen zal je fermentatie ‘mislukken’. Kamertemperatuur (18 tot en met 23 graden) volstaat voor de meeste fermentaties. Je zal merken dat het eindresultaat in de winter anders zal zijn dan in hartje zomer.
- Ben je tevreden over het resultaat van bijvoorbeeld je eigen zuurkool? Zet hem dan in de koelkast. In de koelkast is het maandenlang houdbaar. Wil je het liever nog iets zuurder en scherper? Laat hem dan nog een paar dagen buiten de koelkast.
- Wees geduldig. Hoe langer je jouw product laat fermenteren, hoe intenser het eindresultaat. Geef de micro-organismen de tijd. Dan profiteer je optimaal van de gezondheidsvoordelen en je geeft het product tijd om de scherp zure smaak te ontwikkelen.
Waarom fermenteren? 4 voordelen van fermentatie
Fermenteren heeft veel voordelen.
- Goed voor je gezondheid
- Gefermenteerd voedsel zijn smaakbommen
- Je gooit minder eten weg, maakt minder gebruik van elektra en bent minder afhankelijk van producten van over de hele wereld
- Leuk om te doen
Fermenteren is goed voor je gezondheid
Gefermenteerde voeding, zoals zuurkool of kombucha, is goed voor je gezondheid. Je bent vast benieuwd waarom dat zo is én welke gezondheidsvoordelen er zijn. Hieronder lees je er meer over.
- Meer voedingswaarde; Na fermentatie krijgen voedingsmiddelen meer voedingswaarde. Zo komen er extra B-vitamines vrij.
- Afbraak van ongewenste stoffen. Fermentatie breekt ongewenste stoffen in voeding af. Fytinezuur is daar een voorbeeld van. Fytinezuur bindt zich aan verschillende mineralen. Zo zorgt het ervoor dat je lichaam deze mineralen minder goed opneemt. Granen, zoals brood, zijn rijk aan fytinezuur. Brood dat de tijd krijgt om te fermenteren/rijzen bevat minder fytinezuur. Melkzuurbacteriën helpen om fytinezuur af te breken. Kies daarom voor zuurdesem.
- Gefermenteerde voeding is beter verteerbaar. Tijdens de fermentatie wordt het voedsel eigenlijk voorbewerkt. Complexe eiwitketens worden omgezet in goed opneembare aminozuren, koolhydraten worden gedeeltelijk omgezet in goede bacteriën en lactose wordt afgebroken tot goed opneembare monosachariden. Daarnaast beschikken melkzuurbacteriën over het talent om onverteerbare voedingsstoffen af te breken tot verteerbare voedingstoffen.
- Unieke combinatie van rauw en verwarmend. Gefermenteerde voeding eet je rauw en werkt verwarmend in je lichaam. Je profiteert dus volop van levende bacteriën en van het verwarmende effect!
- Krachtige probiotica. Gefermenteerde producten bevatten probiotica. Deze probiotica, of te wel goede bacteriën, zijn goed voor een gezonde darmflora. Je darmen zitten vol bacteriën. Door regelmatig gefermenteerde producten te eten krijg je goede melkzuurbacteriën binnen. Eenmaal aangekomen in de darmen gaan deze goede bacteriën de strijd aan met andere aanwezige schadelijke bacteriën. Hierdoor ontstaat er een betere balans tussen goede en slechte bacteriën, verbetert de spijsvertering en versterkt het je immuunsysteem.
Gefermenteerd voedsel is onwijs lekker
Door fermentatie verandert de structuur en de smaak van het product. Zo verandert een schijnbaar flauw product in een pittig, zuur, zoet of zout product. Witte kool is daar een mooi voorbeeld van. Van nature is een witte kool redelijk flauw, maar als je er zuurkool van maakt ontstaat er een complexe zoutzure smaak.
Niet iedereen kan de smaak en de structuur van gefermenteerd voedsel meteen waarderen. Maar zodra je er eenmaal gewend aan bent zal je merken dat je niet meer zonder wilt!
Fermenteren is duurzaam en milieuvriendelijk
Wist je dat fermentatie erg duurzaam en milieuvriendelijk is? Dat heeft verschillende redenen
- Je verbruikt minder energie. Door fermentatie maak je groente en fruit maandenlang houdbaar. Daar hoeft geen gasfornuis of vriezer aan te pas te komen.
- Je gooit minder eten weg. Pompoensoep gemaakt en nog een halve pompoen over? Door de overgebleven pompoen in te leggen in het zout heb je na ongeveer een week een lekker en lang houdbaar resultaat.
- Je koopt én eet seizoensgebonden. Dit kost minder energie dan groente of fruit uit het buitenland of uit een verwarmde kas. Daarnaast vind ik producten uit de volle grond vaak smaakvoller. Wil je citroenen of paprika’s in de winter? Koop ze in de zomer en fermenteer ze.
- Je bespaart geld en verbruikt minder plastic. Een klein pakje voorgesneden rode kool is vaak minstens zo duur als de prijs van een hele rode kool. Daarnaast zijn alle voorgesneden groenten verpakt in plastic. Kies dus voor puur en onbewerkt, dat bespaart jou geld en er hoeft minder plastic gebruikt te worden.
Fermenteren is leuk!
Voedsel fermenteren is een bijzonder leuk proces met meestal fantastische resultaten. Want zeg nou zelf; hoe leuk is het om je eigen brood, zuurkool of kombucha te maken? Het resultaat van je fermentatie is afhankelijk van zoveel factoren. Denk daarbij aan temperatuur, licht, versheid van het product, kruiden en snijtechniek. Daardoor is je zuurkool of je kombucha nooit precies hetzelfde. En dat maakt het juist zo leuk. Fermentatie kost tijd en werkt daarom voor mij erg ontspannend. Zodra je de basistechniek en kennis onder de knie hebt is het tijd om te experimenteren en nieuwe smaken te ontdekken. Na (en tijdens) de workshop fermenteren kan jij veilig en met veel plezier zelf aan de slag.
Wat zijn populaire groenten en fruitsoorten om te fermenteren?
Alle groente en fruit kan je fermenteren. Echter zijn sommige soorten beter geschikt dan andere. Zo zijn stevige winterse groente erg geschikt om in te leggen. Maar ook zomerse komkommers of citroenen worden extra smaakvol door fermentatie.
- Kolen. Zoals witte kool, spitskool of rode kool
- Knollen. Zoals rode biet, wortelen, knolselderij, rammenas en rettich
- Bloem-vruchtgroenten. Zoals bloemkool, paprika, augurk en pompoen
- Smaakmakers. Zoals knoflook, citroen, gember en mosterdzaad
- Blad-stengelgroenten. Zoals venkel en koolrabi
Populaire gefermenteerde producten
- Yoghurt
- Zuurkool
- Thee
- Koffie
- Brood
- Kombucha
- Kaas
- Azijn
- Sojasaus
- Venkel
- Pompoen
Hoe weet je of jouw fermentatie gelukt is?
Voedsel dat je fermenteert gaat vele veranderingen door. Zo verandert de smaak, de geur, de kleur en de structuur. Veel mensen vinden het lastig te beoordelen of hun fermentatie gelukt of bedorven is. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het bedorven is, omdat het bijvoorbeeld een sterke geur heeft. Aan de hand van deze vier punten kan je zelf inschatten of jouw fermentatie gelukt en dus veilig is.
Bekijk het gefermenteerde product goed
Voedingsmiddelen veranderen gedurende fermentatie. Daardoor kan je gefermenteerde product er flink anders uit zien. Verkleuring van groente gebeurt doordat het product zuurder wordt. Zo worden groene kleuren vaak doffer, rode kleuren juist feller en oranje kleuren intenser. Vaak ontstaat er bovenop gefermenteerde groente een laagje witte schimmel of gist. Dat is niet gevaarlijk. Verwijder dit laagje en eet de rest op.
Zie je felgekleurde of zwarte schimmels? Gooi dan het gehele product weg.
Gebruik je neus
Fermentatie ruikt helaas niet naar bloemetjes. Heftige en stinkende geuren horen er bij. Zuurkool is zo’n product met een heftige geur. Kolen bevatten zwavel. Het zwavel zorgt gedurende de fermentatie voor nare geuren. Naarmate de fermentatie vordert verdwijnt deze vieze geur. De opgebouwde geur in een weckpot met groente rijk aan zwavel wordt vaak vergeleken met die van rotte eieren. Het is niet anders, dit hoort er bij.
Ruikt je gefermenteerde product naar nagellakremover of ruikt het bedorven? Kies voor de veilige optie en gooi het hele product weg. Onthoud dat heftige geuren erbij horen en dat het dus minder vaak bedorven is dan je wellicht denkt.
Proef het
Bij elke fermentatie raad ik je aan om regelmatig een hapje te proeven. Op die manier weet je wanneer het product naar jouw wens is. Gefermenteerde producten hebben intense en diepe smaken.
Smaakt het bedorven of heb je meteen een sterke reactie in je buik? Kies er dan voor om het gehele product weg te gooien. Wel is het zo dat je lichaam moet wennen aan gefermenteerde producten. Daardoor zal je in het begin merken dat je maag en je darmen hard aan het werk moeten. Bouw het op in kleine porties en je zal merken dat het steeds minder heftig is.
Raak het voedsel aan en check de textuur
Fermentatie beïnvloedt de textuur van een product. Zo wordt groente zachter en komt er veel vocht vrij. Raak het voedsel met je handen aan om de structuur en textuur te beoordelen. Voelt het slijmerig of waterig aan? Dan is het meestal* foute boel. Gooi alles dan weg.
*Er zijn groentes die van zich zelf al wat meer vocht en slijm bevatten. Na fermentatie zullen deze producten nog steeds ietwat slijmerig aanvoelen.
Fermenteren gaat vaker goed dan je denkt. Vertrouw je zintuigen!
Stank, gekke kleuren, weckpotten die onder druk staan en heftige smaken horen bij fermenteren. Maak gebruik van je zintuigen en besef dat gekke kleuren en geuren erbij horen. Een beetje gist aan de bovenkant van je kombucha ziet er echt heel anders uit dan schimmel.
Cursus fermenteren in Utrecht
Tijdens de cursus fermenteren in Utrecht behandel ik graag al jouw vragen over dit onderwerp. Ook proef je wat recepten, zodat je goed kan beoordelen of jouw eigen fermentaties gelukt zijn.
Jouw vraag nog niet beantwoord?
Neem even contact met me op.